Home » Η/Υ » Λογισμικό του υπολογιστή » Λογισμικό συστήματος » Αρχεία και Φάκελοι

Αρχεία και Φάκελοι

Αρχείο είναι μια οργανωμένη συλλογή από δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε κάποιο μέσο αποθήκευσης του υπολογιστή. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι εικόνα, ήχος, κείμενο, βίντεο ή συνδυασμός αυτών. Κάθε αρχείο έχει κάποια χαρακτηριστικά, όπως το όνομά του και το μέγεθός του.

file_type_icon_grid


Φάκελος είναι ένα τμήμα του μέσου αποθήκευσης (σκληρός δίσκος, usb stick), μέσα στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε άλλα αρχεία ή φακέλους (υποφακέλους).

icons_folder

Οι φάκελοι χρησιμοποιούνται για οργάνωση των αρχείων.

 


Quiz αρχείων και φακέλων


Οργάνωση αρχείων και φακέλων στα αποθηκευτικά μέσα

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας έχει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια αρχεία. Για να μην επικρατεί χάος μέσα στο σκληρό δίσκο χρησιμοποιούμε φακέλους για την οργάνωση των αρχείων έχοντας πολλά επίπεδα φακέλων, δηλαδή βάζουμε τον έναν φάκελο μέσα στον άλλο.

Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε το φάκελο «Τα έγγραφά μου» να περιέχει τους φακέλους «εργασίες κειμένου», «εργασίες υπολογιστικών φύλλων», «εργασίες παρουσιάσεων» και «εικόνες». Επίσης ο φάκελος «εικόνες» περιέχει με τη σειρά του τους φακέλους «Τα μέρη του υπολογιστή μου» και «Ήπειροι».

 

Κάθε φορά που θέλουμε να πάμε σ’ έναν συγκεκριμένο φάκελο μέσα στον σκληρό δίσκο πρέπει να περάσουμε μέσα από κάποιους άλλους φακέλους. Δηλαδή για να πάμε στον φάκελο "εικόνες", πρέπει να πάμε πρώτα στον φάκελο "Τα έγγραφά μου", μετά στον φάκελο "Στ'" και μετά να μπούμε στον φάκελο "εικόνες".

 


Quiz για την Ιεραρχία φακέλων


Βασικές λειτουργίες σε αρχεία και φακέλους

  • Αντιγραφή (copy)

giphy

  • Αποκοπή (cut)

filemove

  • Διαγραφή (delete)
  • Μετονομασία (rename)

 

Δημιουργία φακέλου

Αντιγραφή αρχείου

Αποκοπή αρχείου

Διαγραφή φακέλου

Μετονομασία φακέλου



Δραστηριότητες δημιουργίας φακέλων τάξεων


Δραστηριότητες Αρχείων και Φακέλων