Home » Διαδίκτυο » Ασφάλεια στο Διαδίκτυο » Σερφάρω ηθικά και με κριτική σκέψη

Σερφάρω ηθικά και με κριτική σκέψη

Πως πρέπει να συμπεριφέρομαι όταν σερφάρω;

Το Διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Όταν είστε συνδεδεμένοι θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως πρέπει να ακολουθείτε τον ΚΟΚ όταν οδηγείτε.

0023ae731d750e31c5d70d

 

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

 

Clickbait


Ψευδείς ειδήσεις, διαδικτυακή φήμη και ρητορική μίσους

 

Τι είναι οι Ψευδείς ειδήσεις;

Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό.  Ο σκοπός μπορεί να είναι είτε εμπορικός όπως η προώθηση ενός προϊόντος ή η δημιουργία κίνησης προς μια ιστοσελίδα (clickbait), είτε πολιτικός (παραπληροφόρηση).

Ενδείξεις μη αξιόπιστου δημοσιεύματος

  • Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης
  • Ανυπόγραφο δημοσίευμα
  • Ορθογραφικά - συνταντικά λάθη ή κείμενο-προϊόν αυτόματης μετάφρασης
  • Απουσία ημερομηνίας
  • Απίστευτοι ισχυρισμό περιεχομένου
  • Παραπομπή σε μη ενεργά link
  • Προτροπή για την αναπαραγωγή του δημοσιεύματος

Παραδείγματα fake news


Διαδικτυακή φήμη - Πως να τη διαχειριστείς και να την προστατέψεις

Αναζήτησε τον εαυτό σου διαδικτυακά: Γνωρίζεις τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σένα; Βάλε το ονομά σου σε μια μηχανή αναζήτησης και δες τι υπάρχει στον ιστό για σένα. Αν ανακαλύψεις κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανος κάνε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαγραφεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Έλεγξε τις ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου: Σιγουρέψου ότι γνωρίζεις με ποιους μοιράζεσαι το περιεχόμενο που δημοσιοποιείς. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου μέσω των οποίων μπορείς να ορίσεις ποιος θα έχει πρόσβαση στο προφίλ σου. Να έχεις υπόψη σου ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου των φίλων σου αλλά και το δικό τους περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει το ψηφιακό σου αποτύπωμα.

Σκέψου πριν κοινοποιήσεις: Πριν γράψεις ένα αστείο σχόλιο ή δημοσιοποιήσεις μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία για το φίλο σου σκέψου αν θέλεις όλοι να το δουν: φίλοι, οικογένεια, οι γνωστοί σου, ο αυριανός σου εργοδότης… Θα ήσουν σύμφωνος κάποιος άλλος να κοινοποιούσε ένα ανάλογο περιεχόμενο που να σε αφορά; Πρέπει να θυμάσαι πάντα πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Απενεργοποίησε και διέγραψε: όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή ιδέα να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις τον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο κάποιος να «χακάρει» το λογαριασμό σου και εσύ να μην το καταλάβεις.

Δημιούργησε θετικό ψηφιακό αποτύπωμα: Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις μια θετική ψηφιακή φήμη είναι να ασχολείσαι με ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σου δραστηριότητες να έχουν θετικό αντίκτυπο.


Ρητορική μίσους

Η ρητορική μίσους αφορά στο περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος εναντίον ατόμων ή ομάδων βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών όπως είναι η φυλή ή καταγωγή, η θρησκεία, οι ειδικές ικανότητες, το φύλο, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κ.α. Η ρητορική μίσους είναι επίθεση στην ταυτότητα. Ο θύτης δεν επιτίθεται στο θύμα για κάτι που κάνει αλλά για κάτι που είναι.

Προκαλεί κατάθλιψη, απελπισία, στρες και θυμό, απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και παράγει βία. Η έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού του διαφορετικού σαν κάτι ισότιμο και η μη επαρκής εκπαίδευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα βασικά αίτια γέννησης της ρητορικής μίσους.

 

Δίαιτες εξπρές

Θέλω ένα αυτοκίνητο τώρα!

Θα ήθελα μερικούς φίλους

Κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς

Ασφαλείς διαδικτυακές συναλλαγές

Υπεύθυνη και ασφαλής χρήση των κινητών τηλεφώνων