Home » Διαδίκτυο » Ασφάλεια στο Διαδίκτυο » Σερφάρω ηθικά και με κριτική σκέψη » Διαδικτυακή φήμη

Διαδικτυακή φήμη

Διαδικτυακή φήμη είναι η γνώμη που σχηματίζει κάποιος για εμάς μέσα από τα ψηφιακά αποτυπώματα που έχουμε αφήσει κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Ψηφιακά αποτυπώματα είναι τα «σημάδια» που αφήνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και διαμορφώνουν τη διαδικτυακή μας φήμη.

Η διαδικτυακή μας φήμη μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μας «βλέπουν» οι άλλοι στο παρόν ή και στο μέλλον. Αυτή διαμορφώνεται μέσα από περιεχόμενο που έχουμε εμείς δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά στο διαδίκτυο, μέσα από σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει σε άλλα προφίλ, μέσα από σχόλια άλλων για εμάς ή σχόλια που με κάποιο τρόπο συνδέονται με εμάς, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μας απεικονίζουν και έχουν δημοσιεύσει άλλοι, μέσα από τη διαδικτυακή δραστηριότητα άλλων που προσποιούνται ότι είναι εμείς. κ.α. Οποιοσδήποτε μπορεί να διαμορφώσει θετική ή αρνητική άποψη για εμάς και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με εμάς.


 

Πως να τη διαχειριστείς και να την προστατέψεις

Αναζήτησε τον εαυτό σου διαδικτυακά: Γνωρίζεις τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σένα; Βάλε το ονομά σου σε μια μηχανή αναζήτησης και δες τι υπάρχει στον ιστό για σένα. Αν ανακαλύψεις κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανος κάνε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαγραφεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Έλεγξε τις ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου: Σιγουρέψου ότι γνωρίζεις με ποιους μοιράζεσαι το περιεχόμενο που δημοσιοποιείς. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου μέσω των οποίων μπορείς να ορίσεις ποιος θα έχει πρόσβαση στο προφίλ σου. Να έχεις υπόψη σου ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου των φίλων σου αλλά και το δικό τους περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει το ψηφιακό σου αποτύπωμα.

Σκέψου πριν κοινοποιήσεις: Πριν γράψεις ένα αστείο σχόλιο ή δημοσιοποιήσεις μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία για το φίλο σου σκέψου αν θέλεις όλοι να το δουν: φίλοι, οικογένεια, οι γνωστοί σου, ο αυριανός σου εργοδότης… Θα ήσουν σύμφωνος κάποιος άλλος να κοινοποιούσε ένα ανάλογο περιεχόμενο που να σε αφορά; Πρέπει να θυμάσαι πάντα πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Απενεργοποίησε και διέγραψε: όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή ιδέα να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις τον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο κάποιος να «χακάρει» το λογαριασμό σου και εσύ να μην το καταλάβεις.

Δημιούργησε θετικό ψηφιακό αποτύπωμα: Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις μια θετική ψηφιακή φήμη είναι να ασχολείσαι με ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σου δραστηριότητες να έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ερωτήσεις για τη Διαδικτυακή φήμη και τη Ρητορική μίσους