Με τον ίδιο τρόπο που περιηγούμαστε σε μια βιβλιοθήκη και ζητούμε βοήθεια για να βρούμε ένα βιβλίο, μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες και υλικό για ένα θέμα στο Διαδίκτυο. Ενώ, όμως, σε μια βιβλιοθήκη όλα τα έργα ενός συγγραφέα βρίσκονται σε ένα σημείο, στο Διαδίκτυο τέτοιες πληροφορίες μπορούν να βρίσκονται σε εκατομμύρια ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε με ακρίβεια την πληροφορία που ζητούμε στον αχανή κόσμο του Διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες διευκολύνουν την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο, ειδικότερα όταν δε γνωρίζουμε την ακριβή διεύθυνση της ιστοσελίδας που μας ενδιαφέρει. Η μηχανή αναζήτησης εντοπίζει τις πληροφορίες που αναζητούμε και τις ταξινομεί σε μορφή λίστας.
Πώς βρίσκουμε ιστοσελίδες με το υλικό που μας ενδιαφέρει;
1. Ανοίγουμε τον Browser μας.
2. Πληκτρολογούμε τη διαδικτυακή διεύθυνση της μηχανής αναζήτησης, π.χ. www.google.gr.
3. Πληκτρολογούμε στο πεδίο αναζήτησης τις λέξεις για τη θεματική που μας ενδιαφέρει, π.χ: Διονύσιος Σολωμός και πατάμε Enter.
4. Επισκεπτόμαστε μερικές από τις ιστοσελίδες που εντόπισε η μηχανή αναζήτησης.
Η χρήση των εισαγωγικών " " στην αναζήτηση
Ας υποθέσουμε ότι αναζητούμε πληροφορίες για το βιβλίο Ιστορία χωρίς τέλος του Michael Ende.
1. Πληκτρολογούμε στη μηχανή αναζήτησης: Ιστορία χωρίς τέλος (χωρίς εισαγωγικά).
Θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες ιστοσελίδες, αφού η μηχανή αναζήτησης βρήκε όλες τις ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν τις λέξεις ιστορία, χωρίς και τέλος δίχως κάποια συγκεκριμένη σειρά. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει ένα βιβλίο που ονομάζεται τέλος χωρίς ιστορία, η μηχανή αναζήτησης θα το έχει εντοπίσει και αυτό.
2. Αναζητούμε: “Ιστορία χωρίς τέλος” (με εισαγωγικά)
Θα παρατηρήσουμε ότι η μηχανή αναζήτησης εντόπισε πολύ λιγότερες εγγραφές, επικεντρώνοντας την εξερεύνηση κυρίως σε όσες ιστοσελίδες δίνουν πληροφορίες για το βιβλίο που μας ενδιαφέρει. Αυτό συμβαίνει επειδή αναζητήθηκαν οι συγκεκριμένες λέξεις αυστηρά με τη σειρά που εμείς θέσαμε περιορίζοντάς τις με τα εισαγωγικά.